news-details

ABD: ISM hizmet endeksi ağustosta 56,9’a yükseldi

Şimdilik ABD ekonomik faaliyeti hala genişliyor. Piyasa beklentisinin 56,7’den 55,3’e gerileme şeklinde olduğu ISM hizmet endeksi, ağustos ayında 56,9 seviyesine yükseldi.

Alt kalemlere bakacak olursak; faaliyet endeksi, temmuz ayındaki 59,9'luk okumaya kıyasla 1 puanlık bir artışla 60,9'a ulaştı. 61,8'lik yeni siparişler endeksi, temmuz okuması olan 59,9'dan 1,9 puan daha yüksek. Ağustos ayına ait istihdam verileri, hizmet sektöründe işe alımların genel olarak sağlam kaldığını, ancak hızın yıl ortasına doğru düştüğünü göstermişti. Bu raporda da istihdam endeksi 49,1'den 50,2’ye yükselmiş görünüyor.

Ticari faaliyetlerdeki iyileşme ve yeni siparişler, temmuz ISM hizmetleri endeksinde bir artışa neden olmuştu ve bu resesyon ihtimallerinin konuşulduğu bir ekonomide ağustos ayında da olumlu yönde devam etti. Normalde ISM hizmetleri raporu, aralarında eşit olmayan bir büyüme hızı bulunan geniş bir endüstri alanını kapsamaktadır. Dolayısıyla hizmet sektörünün bazı alanlarında halen önemli yavaşlama potansiyeli bulunabilir. Bununla birlikte, artan ipotek oranları gayrimenkul faaliyetini ve inşaatı vururken, tüketici talebinin düşmesi de perakende ve nakliye, depolama gibi sektörlerde büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığını gösterebilir.

Fed açısından; ekonomi henüz resesyon pratiklerini sergilemediği ve ekonomide kapladığı alan ve talepten etkilenme anlamında hizmet sektörü iyi bir gösterge olduğundan faiz artırımlarını yavaşlatmak için bir neden yok görünüyor.

Kaynak:Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı