news-details

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasalarının kapalı olduğu günde küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü İngiltere hariç düşüşle tamamladı. Piyasalar, Rusya’dan Avrupa’ya Kuzey Akım boru hattıyla doğal gaz tedarikinin kesilmesine odaklandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arzı keserek ve piyasaları manipüle ederek enerjiyi bir silah gibi kullandığını bildirdi. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın muhtemel enerji sıkıntısına karşı, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2’sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak tutulacağını duyurdu. İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Liz Truss ülkenin yeni başbakanı oldu. Avrupa endeksleri kapanışında, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 %0,62 değer kaybederek 413,39 puana geriledi. Almanya'da DAX 30 endeksi %2,22 düşerek 12.760,78 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %1,2 değer kaybıyla 6.093,22 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %2,01 gerileyerek 21.480,19 puana indi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise %0,09 artarak 7.287,43 puana yükseldi. Makro ekonomik veriler tarafında Euro Bölgesi'nde perakende satışlar verisi takip edildi. Temmuzda perakende satışlar bir önceki aya göre %0,3 yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise %0,9 azaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi bu sabah %3,22 seviyesinde bulunurken, DXY dün sabah son 20 yılın en yüksek seviyesi olan 110,0’u geçmişti; DXY bu sabah 109,5 seviyesinde. EuroUSD paritesi dünkü gerilemenin ardından dolar endeksindeki hafif geri çekilmeyle birlikte bu sabah 0,9952 seviyesine hafif yükseldi. Petrol fiyatları yatay seyrini sürdürüyor. ABD ham petrolü 88,7 ve Brent petrol 95,1 USD/varil seviyesinde. Bu sabah Avustralya Merkez Bankası (RBA) faiz oranında piyasa beklentileri doğrultusunda 50 baz puan artışa gitti. RBA'nın dün başlayan ve bugün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranının %1,85'ten %2,35'e çıkarıldığı belirtildi. RBA, böylece son 5 toplantısında toplam 225 baz puan faiz artırmış oldu.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görüyoruz. ABD piyasaları dün resmi tatil nedeniyle kapalıydı. Bu sabah ABD vadelilerinde ise pozitif bir görünüm var. VIX endeksi 26,0 seviyesinde. Yurt dışında bugün Almanya'dan sanayi sektörünün önümüzdeki dönemine ilişkin işaretler veren fabrika siparişleri gelecek. Fabrika siparişlerinde en son %0,4 düşüş yaşandı. ABD’de ise Markit ve ISM hizmet sektörü PMI verilerinin Ağustos ayı sonuçları takip edilecek. ABD’de ISM hizmet endeksi önceki ay 56,7 değerini almıştı. Bu ay endeksin bir miktar gerilemesi beklense de 55,4 ile 50 eşik değer seviyesinin belirgin şekilde üzerinde kalacağı tahmin ediliyor

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü Çin’de dış ticaret dengesi, Euro Bölgesi’nde 2. Çeyrek GSYH verisi ile ABD’de Bej Kitap Raporu piyasalar tarafından izlenecek. Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü Cato Enstitüsü konferansında konuşacak ve yatırımcılar Fed'in, 20-21 Eylül toplantısındaki faiz artırım miktarına yönelik ipuçları arayacak. Powell'ın geçen ay Jackson Hole konferansında yaptığı şahin konuşmasından bu yana Fed'in agresif adımlar atacağına dair beklentiler güçlenmiş ve 75 bp faiz artırımı ihtimali %50’nin üzerine çıkmıştı. Perşembe günü ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı takip edilecek. 21 Temmuz’daki son toplantısında 50 baz puan ile faiz artırım sürecini başlatan ECB'nin yeni kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde enflasyon Ağustos ayında %9,1'e ulaşarak ECB'nin %2'lik hedefinin çok üzerine çıktı ve artan enerji fiyatlarıyla birlikte rekor kırmıştı. Bu toplantıda piyasa, ECB’nin Temmuz ayında yaptığı gibi 50 baz puanlık bir artış daha mı yapacağı yoksa bu kış durgunluk ihtimaline rağmen 75 baz puanlık daha büyük bir artışı mı tercih edeceği yönünde fiyatlama yapacak. Cuma günü ise Çin’de enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti, son ay %2,7’ye yükselen yıllık tüketici enflasyonunun yükselişini sürmesi yönünde oluşuyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı