news-details

Uluslararası piyasalar

Rusya’nın gaz akışını kesmesine bağlı olarak Avrupa’da derinleşen enerji krizi yakından izleniyor. Hem Avrupa’daki sıkıntılar hem de Çin’de devam eden kapanmalar küresel çapta büyüme kaynaklı endişeleri ve resesyon korkularını canlı tutuyor. Bu başlıklar altında küresel risk iştahı zayıf bir görünüm ortaya koyarken, ekonomik veri akışları ve merkez bankalarının kararları fiyatlamaları şekillendirmeye devam edecektir. Bugün BoE Başkanı ile Fed üyelerinin konuşmaları önemli olacaktır. 

 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    12:00 Euro Bölgesi – GSYH 2022/2Ç Önem: Yüksek

•    21:00 ABD – Bej Kitap Önem: Yüksek

 

Türkiye  

Reel efektif döviz kuru ağustos ayında 52,84 seviyesinde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasında, KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını en uygun şekilde desteklemek amacıyla üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen, Türkiye Ekonomi Modeli'ne uyumlu yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürüttüklerini açıkladı.TCMB'nin bankalara gönderdiği uygulama talimatında menkul kıymet tesisinde "diğer maliyetler dahil" bileşik faiz oranını da bildirmelerini istediğini duyurdu. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonrasında yapmış olduğu açıklamasında, Bosna Hersek ile 1 milyar dolar ticaret hacmini aşmayı hedeflediklerini duyurdu. Yurt içinde bugün Türkiye hazine nakit dengesi açıklanacak ve gündeme dair gelişmeler takip edilecek. 

 

Euro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks’a göre Euro Bölgesi’nde yaşanabilecek derin bir resesyonun enflasyonu düşürmesi halinde AMB faiz artış hızını yavaşlatabilir. Kazaks, Eurofi Konferansı için yazdığı bir makalede altta yatan fiyat baskılarının artması halinde ise yetkililerin faiz artış hızını sürdürebileceğine vurgu yaptı. Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Euro Bölgesi'nde resesyon olasılığını daha da artırdığını bildirdi. Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılmasının 2023'te Euro Bölgesi Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYİH) kuruluşun haziran ayında yaptığı tahminlere kıyasla 1,5-2 puanlık düşüşe neden olacağı öngörüldü.

 

ABD

ABD hizmet sektörü, ticari faaliyetlerdeki ve yeni siparişlerdeki artışla birlikte Ağustos ayında dört ayın en hızlı artışını gösterirken, fiyat baskılarının hafiflemeye devam ettiği görüldü. Salı günü yayımlanan verilere göre Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün ISM hizmetler endeksi 56,7'den 56,9'a yükseldi. Bloomberg ekonomistlerinin anketindeki medyan tahmin, göstergenin 55,3'e gerilemesini öngörüyordu. 50'nin üzerindeki veriler büyüme sinyali olarak kabul ediliyor. Hem harcama alışkanlıklarında süregelen değişimi hem de istikrarlı ücret artışlarını yansıtan, ticari faaliyet ve yeni siparişlerin her ikisi de yılın en güçlü seviyelerine ulaştı. İhracat siparişlerinin yaklaşık bir yıl içinde en hızlı şekilde büyümesiyle yurt dışında da talep güçlendi. Bugün FOMC üyeleri Barkin ve Mester’in enflasyon ve faiz artışlarına dair yapacakları konuşmalar takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı