news-details

MediaMarkt pandemide alışverişin seyrini açıkladı

Türkiye’nin en geniş satış alanına sahip elektronik perakendecisi MediaMarkt, pandemi sürecinde tüketicilerin tercih ettiği ürünleri dönem dönem açıkladı. Buna göre tüketiciler karnını doyurdu ve hijyen ihtiyacının peşine düştü, ardından da evden çalışma sistemiyle ilgili belirli ürün kategorilerine yöneldi. Sürecin devamında tüketicilerin evlerine odaklandığını açıklayan MediaMarkt Türkiye, sonraki fazlarda da eğlenceye yönelik ürünlerin tercih edildiğini vurguladı. Tüketiciler son aşamada ise “süslenmek” ve “bakım yapmak” isteyerek kişisel bakım ürünlerine yöneldi.

 

Avrupa’nın açık ara 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt, COVID-19 pandemisi nedeniyle mağazalarını kapatmasının ardından mediamarkt.com.tr ve Çağrı Merkezi üzerinden tüketicilerin temel elektronik ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmiş ve bu süreçte de söylemini “Tüm Elektronik İhtiyaçlarınız için MediaMarkt” olarak değiştirmişti. Evde Eğitim, Evde Ofis, Evde Hijyen ve Evde Teknoloji gibi temalar yaratan MediaMarkt’ın satış kanalları ise bu süreçte 3’er, 5’er kat büyüdü. Süreç boyunca tüketicilerin ürün tercihlerine yönelik değerlendirmelerde bulunan MediaMarkt, tüketicilerin bugüne kadarki taleplerine yönelik verilerini açıkladı.

 

İlk faz: Fizyolojik İhtiyaçlar

Tüketiciler, pandeminin ülkemizde de görülmesiyle birlikte ilk olarak temizlik ve beslenme gibi fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmek için süpürge veya elektrikli küçük ev aletleri gibi ürünlere yöneldiler. Özellikle ekmek yapma makinelerinin artan satış oranı tüm dünyada dikkat çekerken aynı zamanda tüketiciler, stok yapma telaşıyla derin dondurucu gibi ürünleri de tercih etti.

 

Evden çalışma ve eğitim, bilgisayar satışlarını artırdı

İlk etapta karşılanan temel ihtiyaçlar sonrası tüketiciler, iş veya eğitimlerini sürdürmeye yönelik ürünleri tercih etti. Burada vatandaşların genellikle süreç boyunca evde bulunması, ürün tercihlerinde de önemli bir rol oynadı. Buna göre evden çalışmaya veya evden eğitim görmeye başlayan insanlar; bilgisayar, tablet, kulaklık ve yazıcı gibi ürünlere yöneldi.

 

Yaşadığımız yere dönmenin vakti geldi

Pandeminin ilerleyen haftalarında ihtiyaçlarına göre alışveriş alışkanlıklarını sürdüren tüketiciler, bu aşamada da salgın nedeniyle yeni sosyal ortamları olan evlerine konsantre oldular ve evde yeme-içme düzenine yoğunlaştılar. Bu fazda çay veya kahve makineleri, tost makineleri, fırın ve ekmek yapma makinelerinin satışları arttı.

 

Artık eğlence zamanı!

Temel ihtiyaçlarını gideren, evden çalışabilen veya evden eğitim görebilen aynı zamanda bulundukları sosyal ortamda yaşamlarını sürdüren tüketiciler, bir süre sonra bundan sıkılmaya başladı. Bunun bir sonucu olarak da televizyonlar yenilenmeye veya daha büyük ekranlı televizyonlara geçiş yapılmaya, oyun konsolları ve oyunlar satın alınmaya, ses sistemleri yenilenmeye başlandı.

 

Eğlence de tamam, artık kendine bakma zamanı

COVID-19 pandemisi boyunca Maslow’un İhtiyaç Hiyerarşisi’nde oluşturduğu piramide paralel olarak ilerleyen tüketicilerin alışverişteki ürün tercihleri, salgının son fazlarında da kuaför ve berberlerin kapanmasıyla şekillendi. Uzun bir süredir bu tür bakımlarını gerçekleştiremeyen tüketiciler, bu süreçte de kişisel bakım ürünlerine yönelerek “kendilerinin kuaförleri” oldular. Tüm bunlar da kişisel bakım ürünlerinin satışlarını önemli ölçüde artırdı.


Hibya Haber Ajansı