news-details

Keep Calm

Global piyasalarda haftanın ilk günü virüsün yayılma etkisi görüldü: Borsalarda ve petrolde satış ABD dolarına, ABD tahviline ve altına alış geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi son 4 yılın en düşük seviyesine inerken Altın ons fiyatı 1,689 dolar ile yeni rekor seviyesini gördü. Türkiye borsasının da bu süreçten etkilendiği düşüncesindeyiz. BIST 100 Endeksi dün  113,462'ye kadar geriledi. Bu 9 Ocak’taki gapli açılışın da teknik olarak kapanması demek! Endeks bu seviyeden biraz toparlanarak günü 114,789 puandan kapattı. Gerçekten de diğer piyasalarda da satışların devam etmediği ve toparlanmaların geldiği görüldü. Örneğin Altın akşamki 1,689'dan bu sabah itibariyle 1,634'e % 3.2 düştü. ABD Endeks futureları ve petrol bu sabah % 0.9 artıda. USDTRY dün 6.16’yı görmüşken bu sabah 6.08’e geriledi. Dolayısıyla bu sabah piyasalarda sakinlik ile beraber biraz pozitif bir bakış açısı görülüyor denebilir.

 

2019’da Türkiye'ye gelen turist sayısı % 14.1 artan 45 milyon yabancı ve % 1 artan 6.7 milyon gurbetçi olmak üzre 51.7 milyon olmuş, bunlardan 35 milyar dolar gelir sağlanmıştı. 2020'nin ilk ayında turist sayısı % 16 artış yaşayarak yeni yıla hızlı başladı. Virüs'ün Türkiye'de olmaması devam ederse bu süreçten avantajlı çıkılabilir. Örneğin İtalya'da Venedik Festivali iptal edilirken birçok şehirde halkın marketlere hücum ettiğine dair haberler turistleri uzak tutacaktır. Ancak bizi bir durum etkileyebilir. İran'da virüsün hızlı yayılması ve sınırları kapatmamız nedeniyle 21 Mart Nevruz'a hazırlanan turizm sektörü olumsuz etkilenebilir. Normalde 200 bin İranlı turist bir haftada geliyordu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Covid-19 salgınının, ülkesinin Çin ile imzaladığı birinci aşama ticaret anlaşmasının üzerinde herhangi bir olumsuz etki görmediğini vurguladı, ancak Covid-19 salgını daha da yayıldığı takdirde durumun değişebileceğine dikkat çekti. Çin, ABD'den ithal edilen bazı mallara önceden duyurulmuş tarife muafiyetlerinin ikinci dilimi 28 Şubat'ta yürürlüğe gireceğini ve bu muafiyetlerin bir yıl geçerli olacağını açıkladı.

STRATEJI

113 binlerdeki GAP dün kapatılınca tepkinin geldiği görüldü. BIST 100’de 117-118 bin bandı direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı