news-details

BIST100 Kayıplarının bir kısmını geri aldı

BD, Avrupa ve Asya piyasaları Corona virüs kaynaklı endişelerden sıyrılma çabası içerisinde. Yurt içi piyasalarda ise İdlib’de yaşanan gelişmeler risk iştahını sınırlamış durumda. Pazartesi günkü kayıplarının ardından güne %1’e yakın primli başlayan endeks, gelen satışların baskısına dayanamayarak karışık bir görünüm sergiledi. Öğleden sonra kayıplarını telafi etmesini başararak günü %1.23 değer kazancıyla 119,978 puandan tamamladı. Bugün ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek ve Esad rejiminin Rusya desteğiyle İdlib’deki askeri taarruzu konusu dâhil karşılıklı kaygıları değerlendirmek için Türkiye’nin üst düzey temsilcileriyle görüşecek. Türk Silahlı Kuvvetleri, Astana'da Rusya ile vardığı anlaşma kapsamında İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştı. Esad rejiminin Soçi mutabakatını ihlal etmesi ve güvenli bölgedeki Türk birliklerine saldırması ile bir süredir arka planda kalan jeopolitik riskler ana gündem maddesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan İdlib’e yönelik adımları bugün açıklayacak. İdlib kaynaklı gelişmelerle beraber endeksteki oynaklık artabilir.

4.Çeyrek Bilançoları… Aselsan’ın 2019 yılı net karı geçen yıla göre %45 artarak 3,34 milyar TL oldu. Beklenti ise 2,98 milyar TL’ydi. Ford Otosan’ın net karı ise 2019 yılında %16.4 artışla 2 milyar TL oldu. Satışları %17.8 arttı. Ereğli Demir Çelik’in net karı ise bir önceki yıla göre %40 azalışla 3.32 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

USDTRY…TL Diğer GOÜ Para Birimlerinden Negatif Ayrışıyor… Gelişmekte olan piyasa ülkelerinin para birimleri dolar karşısında kısmi bir toparlanma içerisinde bulunuyor. TL cinsinden varlıklar jeopolitik riskler ve sınır komşumuzla yükselen tansiyon sonucu diğer gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinden negatif ayrışıyor. Haftaya yükselişle başlayan Dolar TL kuru dün 6.05 seviyelerini test etti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’nin gerçekleştireceği ziyaret sonrasında ABD ve Rusya’nın yaklaşımları sürecin devam açısından oldukça önemli olacak.

EURTRY…TL Euro Karşısında Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… TL cinsinden varlıklar jeopolitik risklerdeki artışla birlikte diğer gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinden negatif ayrışıyor. Dün gün içerisinde 6.54-6.60 bandından hareket eden Euro TL kurunda jeopolitik risklerdeki yükselişlerle birlikte alım yönlü işlemlerin hız kazanması beklenebilir.

EURUSD…Dolardaki Güvenli Liman Talebiyle Birlikte Parite Geriliyor… FED Başkanı Powell Kongre’de yaptığı yarıyıl değerlendirmesinde enflasyonun birkaç ay içerisinde %2 seviyesine yükseleceği değerlendirmesinde bulundu. FOMC’nin para politikasındaki mevcut durumun ekonomik büyümeyi destekleyeceğini düşündüğünün altını çizdi. Görünüme ilişkin risklerin belirgin olduğunu Corona virüsün etkilerini yakından takip ettiklerini ifade etti. Virüs salgınının para politikasına etkisi konusunda yorumda bulunmadı. ABD’de hazine tahvil getirisinin terse dönmeye oldukça yakın olması global ekonomiye ilişkin endişeleri destekliyor. Dünyadaki güvenli liman stokunun yaklaşık olarak yarısını oluşturan ABD tahvil faizleri gerilerken dolar global bazda değer kazanıyor. Dün Atlantik Okyanusu’nun diğer tarafında Lagarde’ın konuşması takip edildi. Lagarde düşük faiz politikasının yan etkilerine dair açıklamalarda bulundu. Negatif faiz politikasının Avrupa’nın genelinde bir süre daha devam edeceğini belirtti. Maliye politikalarının daha aktif kullanılması gerektiğini vurguladı. Düşük büyümenin enflasyon yaratamadığını ifade etti. Önümüzdeki dönemde AB ve İngiltere arasında ticaret görüşmeleri başlayacak. İngiltere AB regülasyonlarından bağımsız bir müzakere talep ediyor.

XAUUSD…Risk İştahındaki Yükselişle Beraber Altın Fiyatları Geriledi… Küresel piyasalarda Corona virüs gündemdeki yerini koruyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün piyasaları tedirgin eden açıklamaları ve Çin dışında diğer ülkelere de yayılmasıyla haftaya temkinli başlayan piyasalar dün toparlanma çabası içerisindeydi. Altın fiyatları kazançlarının bir kısmını geri verdi.

GAUTRY…Gram Altın Fiyatları Dengelenme Çabası İçerisinde… Altının ons fiyatındaki yatay seyire karşılık olarak Dolar TL kurundaki yukarı yönlü hareket altının gram fiyatına destek sağladı.

BRENT…Corona Virüs Endişelerinden Sıyrılmaya Çalışıyor…Küresel piyasalarda Corona virüs endişesinden sıyrılma çabalarıyla birlikte Brent petrolün varil fiyatı sınırlı bir yükseliş gerçekleştirdi. OPEC aylık raporu ve ABD ham petrol stok verisi brent petrol fiyatlarındaki oynaklığı artırması beklenebilir.

S&P500…ABD’de Gündem Yoğun…Dün global hisse senedi piyasaları risk iştahı açısından olumlu bir görünüm sergiledi. ABD hisse senedi piyasaları yatay seyretse de rekor seviyelerdeki hareketini sürdürdü. Powell’ın Kongre’de yaptığı konuşma takip edildi. Trump ABD bütçesi için teklifini açıkladı. Sosyal güvenlik programlarında kesinti öngörülürken, Trump devasa boyuta ulaşan bütçe açığını dengelemeye çalışıyor. Demokrat Parti’nin New Hampshire önseçimlerinde Bernie Sanders az bir farkla sandıktan birinci çıktı.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı