news-details

Çin’de 6 bin yıl öncesine ait, 5 metre uzunlukta yılan iskeleti bulundu

Çin’in güneyinde yer alan Zuojiang Nehri havzasında, yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait Neolitik döneme ait yılan kemikleri bulundu. Alanda ortaya çıkarılan en uzun tek omur, Python bivittatus türüne ait bireysel bir yılanı temsil ediyor. Omur, yılanın toplam vücut uzunluğunun 4,58 metreyi aştığını ve bu tür için Çin’deki önceki rekor olan 3,56 metreyi geride bıraktığını gösteriyor.

Yeni keşif, Güney Çin’de yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar izlenebilen yılan avlama tarihine ışık tutmaya da yardımcı oldu. Guangxi Kültürel Kalıntıları Koruma ve Arkeoloji Enstitüsü’nden Yang Qingping, ortaya çıkarılan yılan kemiklerinin çoğunun yüzeyde olduğundan şüphelenilen yanık izleri olduğunu ve yan yana yığılmış memeli kemiklerinin de elle kesme veya çarpma belirtileri gösterdiğini söyledi. Yang, bölgedeki tarih öncesi insanların eti işlemek için yiyecekleri kızarttığının da göz ardı edilmediğini sözlerine ekledi.

Araştırma, Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü ve Guangxi Kültürel Kalıntıları Koruma ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütüldü. İlgili sonuçlar, uluslararası bir dergi olan Historical Biology’de çevrimiçi olarak yayınlandı. Zuojiang Nehri havzası, karmaşık ve çeşitli yer şekilleri ve çok sayıda tarih öncesi kültürel miras ile zengin hayvan ve bitki kaynaklarına sahip. Havzada bulunan 2 bin yılı aşkın bir geçmişe sahip bir grup kaya resmi, 2016 yılında UNESCO’nun dünya mirası listesine alınmıştı.
 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı