news-details

Küresel risk iştahı toparlanıyor

Küresel piyasalar koronavirüs salgınının yarattığı tedirginliğin olumsuz etkilerinden sıyrılma çabası içerisindeydi. Avrupa hisse senedi piyasaları İngiliz bilim insanlarının koronavirüse karşı aşı geliştirildiğine yönelik gelen haberlerle yükselişe geçerken risk iştahında artış gözlemlendi. Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü virüsün mutasyona uğramadığını açıkladı. Endeks dün karışık bir görünüm sergilediği işlem gününü %0.15 yükselişle 122,321 puandan tamamladı. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, virüs salgını ve İdlib meselesi eksenindeki gelişmeler takip edilecek.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (TOASO) 4.Çeyrek Bilanço… Kur farkı giderlerindeki azalış kaynaklı olarak TOASO 4.çeyrekte 450 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi 401 milyon TL’ydi. Son gelen net dönem karıyla birlikte Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ’nin 12 aylık konsolide net dönem karı 1.48 milyar TL’ye yükseldi. Bir önceki 1.33 milyar TL’ydi.

 

 

USDTRY…Jeopolitik Gelişmeler Gündemde… Dolar TL kuru hafta boyunca dar bir bant içerisindeki hareketini devam ettirerek 5.97-5.98 bandında işlem gördü. Gelişen piyasa ülke para birimlerinin dolar karşısında pozitif bir görünüm sergilerken TL negatif ayrıştı. İdlib kaynaklı jeopolitik riskler ve enflasyondaki yükseliş eğilimi TL varlıklar üzerinde baskı yaratıyor.

 

 

EURTRY… Dar Bir Bant İçerisinde Hareket Ediyor…Euro’nun global bazda değer kaybıyla birlikte Euro TL kuru 6.57 seviyelerine kadar geriledi. Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmazken, İdlib eksenindeki gelişmeler TL varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürecek. Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 6.58 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Euro Bölgesi PMI Verileri Toparlanmayı İşaret Etti…Dün ABD ve Euro Bölgesinden gelen veri akışı oldukça yoğundu. Almanya’dan gelen bileşik ve hizmet PMI beklentilere yakın geldi. Özellikle Almanya’dan gelen bileşik PMI verisinin son 5 ayın zirvesine çıkması dikkat çekiciydi. Euro Bölgesi PMI verileri ise 2020 yılına iyi bir başlangıç yaptı. Bileşik PMI Ağustos ayından beri en yüksek seviye olan 51.3’e yükseldi. Hizmet PMI verisi ise 52.5 seviyesinde gerçekleşerek 52.2 beklentilerini karşıladı. Geriden gelen perakende satış verisi ise Aralık ayında Euro Bölgesinde beklentilerin bir hayli altında gelerek yıllık %1.3 artış gösterdi. ABD’de ADP Tarım dışı istihdam verisi ise 158 bin beklentilerinin bir hayli üzerinde gelerek Ocak ayında 291 bin artış gösterdi. ABD’de dış ticaret açığı Aralık ayında 48.9 milyar dolar oldu, beklentiler açığın 48.2 milyar dolar olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Dolar global bazda değer kazancını sürdürürken parite son 5 günün en düşük seviyesine geriledi. 

 

 

XAUUSD…Güvenli Varlıklara Olan Talep Düşüyor…Virüs endişesinin başladığı noktaya dönen altın fiyatları son 2 haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsün mutasyona uğramadığını açıklaması virüse yönelik endişeleri giderdi. Dün ABD Senato’da yapılan oylamada Donald Trump kendisine yöneltilen görevini kötüye kullanmak suçlarından aklandı. Çin ise 14 Şubat tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 75 milyar $ değerindeki ABD ürünündeki ek tarifeyi yarı yarıya düşürecek. Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin risk iştahını arttırmasıyla birlikte güvenli liman altının ons fiyatı gerilemeyi sürdürüyor.

 

 

GLDGR…Altının Ons Fiyatındaki Düşüşle Birlikte Geriledi…Altının ons fiyatındaki dalgalanma ve Dolar TL kurundaki yatay seyirle birlikte gram altın fiyatları 297 TL seviyelerine kadar geriledi. 

 

 

BRENT…Fiyatlar Toparlanma Eğiliminde…Küresel piyasaların normalleşme çabası içerisinde olmasıyla birlikte Brent petrol de kayıplarını geri alma çabası içerisindeydi. OPEC’in önümüzdeki ay Viyana’da gerçekleştireceği toplantı öncesinde zayıf talep beklentilerine karşılık olarak üretimi daha da azaltacağına yönelik beklentilerle yükselişe geçti.

 

 

SP500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Güçlü Gelen İstihdam Verisinden Destek Buldu…Asya hisse senedi piyasalarında yaşanan toparlanmayı, Avrupa ve ABD hisse senedi piyasaları da takip etti. Koronavirüs aşısının bulunduğuna dair gelen haber piyasalarda olumlu fiyatlandı ve güçlü gelen makroekonomik veriler S&P500 endeksinin yükselişine destek sağladı. S&P500 endeksi dün % 2.2 değer kazancıyla 3,298 puana yükseldi. Tesla hisseleri Çin’in Model 3 araç siparişlerinin koronavirüs salgını nedeniyle erteleneceğine yönelik haberlerle sert

 bir şekilde geriledi.

 

 


Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı