news-details

Sabah stratejisi

2 günlük küresel hisse senedi satışı ve güvenli liman arayışının ardından hafta ortası işlemlerinde sakinleme ve yeniden getiri arayışı çabası öne çıkıyor.Konuşulan başlık olan Coronavirus’e dair ise yeni bir pozitif gelişme yok.

Çin çıkışlı olduğu düşünülen hastalığın ABD’de görülmesinin ardından ihtiyat seviyesi en üst noktaya çekilirken, yatırımcılar aradıkları morali Güney Kore büyüme rakamlarında buldular. Küresel krizden bu yana ekonomik performans açısından en zayıf yıl olarak kaydedilen 2019’da son çeyrek GSYH performansı %0.7 olan ekonomist tahminlerinin üzerinde %1.2 şeklinde gerçekleşerek dikkat çekti. Başta Güney Kore KOSPI endeksi olmak üzere Asya’da yer alan diğer varlık gruplarında satıcılı seyir yerini pozitife bırakırken, toparlanan algı genele yayılma çabasında. TSİ 8 itibarıyla ABD endeks vadelileri de %0.30-0.40 civarında değişen yükselişlere işaret etmekte.

50 ve 200 günlük ortalaması arasına sıkışan DXY “değerli Amerikan doları” temasının belirli düzeyde sabit kalmasına imkan tanıyor. EURUSD paritesi 1.11 seviyesi aşağısında baskılanırken, euroya dair beklentilerde kısa-uzun vade ayrışması fiyatların belirgin şekilde hareket etmesine engel oluyor. 3 ay vadeli 25 delta opsiyonlarda ise resim euro lehine pozisyonunu koruyor. Paritede 1.1150/80 seviyeleri üzerinde kapanış gerçekleşmedikçe toparlanmanın kalıcı olacağını düşünmüyoruz.

Yerel varlıklar nezdinde iyimserlik globalden kısmen ayrışarak da olsa korunuyor. Türk lirası ise 17 Ocak kapanışına kıyasla Amerikan doları karşısında %0.82 değer kaybetmiş durumda. Rekabetçi kur istenildiğine dair resmi makamlardan gelen açıklamalar lira üzerinde bir miktar etkili olsa da dolar endeksinin yakın zaman içerisinde gerçekleştirdiği dönüşü de parite işlemlerinde önemsemek gerekiyor. 5.93 seviyesi üzerinde kalınan işlemlerde bir sonraki direnç noktaları olarak 5.96/98 seviyelerini izleyeceğiz. 5.91/89 ise destek seviyelerimiz.

Bugün Davos’ta açıklamaları GBP çaprazlarında etkili olabilir. Son zamanlarda artan faiz indirim beklentilerine rağmen pound cephesinde kısa ve uzun vadeli girişlerin birlikte gerçekleştiğine yönelik farklı analizler takip diliyor. Keza parite 1.30’lu seviyelerde yataylaşmakta.

Son olarak bir sıkışma hareketi de risk iştahı açısından belirleyici etkenlerden birisi olan Amerikan 10 yıllığında yaşanmakta. 50-100 günlük ortalamaları arasında dar bantta hareket eden tahvilde CBOE/CBOT ölçümlemesi olan endekse göre oynaklık seviyesi %3.95 ile düşük seyretmeye devam ediyor. Özetle, Amerikan dolarındaki dipten dönüş eğilimine rağmen faiz cephesi sakin seyrediyor.

Kaynak:Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı