news-details

Forex gündem

İngiltere’de ekim ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde bir artış kaydederek rekor tazeledi. Enflasyonist baskılara bağlı olarak İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını sürdürmesi bekleniyor. Küresel risk iştahı dün bir miktar zayıflama kaydederken, bugün Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları piyasaların takibinde yer alacak. Küresel ekonominin gidişatı ve merkez bankalarının izleyecekleri sıkılaşma politikası risk iştahını şekillendirmeye devam edecektir. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    13:00 Euro Bölgesi – TÜFE Önem: Yüksek

•    16:30 ABD – Haftalık İşsizlik Başvuruları Önem: Yüksek

Türkiye

G20’nin 17’inci Liderler Zirvesi Bali’de düzenlendi. Zirve esnasında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, mevkidaşları ile birçok görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeler kapsamında, ikili ekonomik ve finansal iş birliğine yönelik konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “(F-16 tedariki) Sayın Biden, olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi." değerlendirmesinde bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sektörünün kısa vadeli yabancı para dış borçlarının yüksek seyretmeye devam ettiğini belirterek, makroekonomik dengesizlikler arttıkça Türk bankalarının refinansman risklerinin daha da arttığını belirtti. Yurt içinde açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

 

Euro Bölgesi 

Çarşamba günü Finansal İstikrar Değerlendirmesi’ni yayımlayan AMB, hayat pahalılığının insanların borçlarını ödemelerini güçleştirdiğini, Avrupa’nın büyüme görünümündeki bozulma nedeniyle kurumsal karlılıklarda düşüş yaşanma riski olduğunu belirtti. AMB ayrıca hükümetlerin enerji krizinin etkilerini hafifletmek amacıyla borçlandıklarını, bunun da beraberinde kamu maliyesine yönelik riskler getirdiğini vurguladı. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos bankanın bir sonraki faiz kararında Euro Bölgesi enflasyon verilerinin etkili olacağını ve bölgenin muhtemelen aylarca yüksek enflasyonla karşı karşıya kalacağını belirtti. 

 

ABD

Dün ABD tarafında perakende satış verileri açıklandı. Ülkede perakende satışlar, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 artarak 694,5 milyar dolar oldu. Piyasa beklentileri, perakende satışların ekimde yüzde 1 artması yönündeydi. Beklenenden daha güçlü gelen veri, tüketicilerin artan fiyatlar karşısında dirençli kaldığına bir işaret olarak yorumlanabilir. Ayrıca veri Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımı beklentilerini destekler nitelikte. Öte yandan Fed’in şahin üyeleri arasında gösterilen Christopher Waller son haftalarda gelen verilerle birlikte faiz artış temposunu 50 baz puana düşürmeyi artık daha rahat değerlendirebildiğini söyledi. Waller buna karşın son kararını vermeden önce birkaç veriyi daha görmek istediğini sözlerine ekledi. Bugün gün içinde Fed üyelerinden gelecek açıklamalar piyasaların seyri açısından takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı