news-details

FED ani karar verdi

Haftanın ilk gününde FED ve ECB başta olmak üzere bazı merkez bankalarının faiz indirim sinyalleri, korona virüsü ile birlikte piyasalar üzerinde oluşan kara bulutları bir miktarda olsa azaltmıştı. Haftanın başında kısmide olsa toparlanan küresel risk iştahı sonrasında ise dikkatler G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının korona virüsünün etkilerine yönelik yaptıkları toplantıya çevrildi. Dün telekonferans şeklinde yapılan toplantı sonrasında verilen mesajlarda mali araçlarda dahil olmak üzere gerekli olan tüm hamlelerin hazır olduğu ve gerekli görüldüğü takdirde kullanılabileceği belirtildi. Yetkililer her ne kadar yapılan hamlelerin hazır olduğuna ilişkin mesajlar versede atılacak adımların detayları konusunda herhangi bir bilginin paylaşılmaması haftanın ilk gününde oluşan pozitif havayı bozdu ve özellikle ABD borsaları üzerinde kısmi satışlar görüldü. G-7 tarafından yapılan açıklamalar sonrasında ise asıl bomba FED tarafında geldi. Küresel finansal kriz sonrasında ilk defa olağanüstü toplanan FED oy birliğiyle ile faizlerde 50 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi. FED yaptığı açıklamalarda ise virüse yönelik tehditler sebebiyle bu kararın alındığını ve virüsün ekonomi üzerindeki etkisini izlemeye devam ettiklerini açıkladı. Açıklanan kararlar sonrasında basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell ise virüsün bir süre için ekonomi üzerinde baskı yaratacağını ve virüsün ekonomik etkisinin belirsiz olmaya devam ettiğini söyledi. FED’in bu ay içerisinde yapacağı toplantı öncesinde aldığı bu ani karar sonrasında borsalar ilk etapta olumlu bir tepki verdi. Ancak bu durum çok kısa sürdü ve borsalarda tekrardan satış baskısı görüldü. Özellikle FED’in bu kararı, virüsün öngörülenden daha büyük bir risk mi teşkil ediyor?  sorularını beraberinde getirerek endişelere neden oldu. Öte yandan virüs ile ilgili haberlere baktığımızda hala daha kontrol altına alınmadığını görmekteyiz. Bugünde yine virüse yönelik gelişmelerin dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Öte yandan merkez bankalarından gelebilecek ani bir politika kararıda fiyatlamalarda önemli olabilir.

Yurtiçi cephesine geçtiğimizde ise dün dikkatler İdlib merkezli jeopolitik risklerin yanı sıra enflasyon rakamlarındaydı. Şubat ayına ait manşet enflasyonu yüzde 0.65’lik artış beklentilerine karşın yüzde 0.35 arttı ve yıllık TÜFE yüzde 12.37’ye ulaştı. İdlib merkezli gelişmelerde ise dikkatler bu hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılması beklenen tarihi zirveye odaklanmış durumda. Bugünün ekonomik cephesinde ise dikkatlerimiz majör ülkelerden takip edeceğimiz Hizmet PMI rakamlarının yanı sıra ABD’den ADP Tarım Dışı İstihdam rakamlarında olacak.

EURUSD

Parite haftalık grafikte 2018 yılından bu yana takip ettiğimiz aşağı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 1.1235 seviyesine yakın bir yerde tepki satışlarıyla karşılaşmasına rağmen hareketliliğin devam ettiğini söylemek mümkün. Yukarı yönlü hareketlerin hız kazanabilmesi için bu seviye üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bu durumun sağlanması halinde ise ilk etapta 1.1300 seviyeleri doğru bir yükseliş hareketi görebiliriz. Aşağı tarafta ise 1.1100 desteğini önemli görmekteyiz. Buranın kırılması halinde ise 1.0950 seviyelerine doğru bir  geri çekilme hareketi görebiliriz.

USDTRY

Olumlu enflasyon rakamları ve FED’in ani faiz indirimiyle birlikte 6.03 seviyelerine kadar geri çekilen kurun tekrardan 6.10 noktasının üzerine çıktığını görmekteyiz. Zira yukarı yönlü hareketlerin devamında tekrardan 6.15 seviyelerini geçerse alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve yeniden 6.25 seviyelerine doğru ataklar görülebilir. 6.10’un altına inmesi durumunda ise ilk etapta 6.0890, 6.0500 ve 6.0300 desteklerini izleyeceğiz. Kurda TL lehine hareketler görülebilmemiz içinse 6.00 altında 2 3 günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir.

GBPUSD

FED’den gelen ani faiz indirim kararıyla birlikte tekrardan 1.2800 seviyesinin üzerine çıkan parite bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse bir miktar toparlanabilir ve 1.2835, 1.2850 ve 1.2900 dirençlerini test edebilir. 1.2800 altına sarkması halinde ise 1.2775, 1.2740 ve 1.2700 desteklerini takip edebiliriz.

BRENT PETROL

53.40 direncini kıramayan siyah altında satışların hız kazandığını görmekteyiz. Özellikle geri çekilmelerin artış göstermesi durumunda 49.50 ana desteği geçilirse satışların derinleşebileceğini ve 43.00 seviyesine doğru bir geri çekilmenin oluşabileceğini düşünmekteyiz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 53.40 noktasını takip etmeye devam edeceğiz ancak öncesinde gün içi işlemlerde 52.70 ve 53.00 ara dirençlerini takip edebiliriz.

ONS ALTIN

FED’in ani faiz indirimiyle birlikte 1650 direncini zorlayan Değerli Metal şuanda 1640-1635 destek bandı üzerinde fiyatlanıyor. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda alış yönlü işlemler devam edebilir ve 1660 direnci tekrardan hedef haline gelebilir. 1630-1625’in altına inmesi durumunda ise sırasıyla 1620, 1617, 1612 ve 1605 desteklerini izleyebiliriz.

S&P 500

Dünkü faiz indirimine rağmen virüse yönelik endişelerin artış göstermesi ile birlikte endeksin 3000 desteğine yaklaştığını görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalabilirse tekrardan toparlanabilir ve 3200 direnci ilk etapta hedef haline gelebilir. 3000 altına inmesi durumunda ise 2985, 2950 ve 2900 desteklerini izleyebiliriz.

DAX30

Endeks tarafında 11700 noktası önemini korumaya devam ediyor. Haftanın ikinci gününde her nekadar satış yönlü işlemler görsekte bugün bu seviye üzerinde yaşanacak kalıcılıklar toparlanma hareketi yaratabilir ve 11980 ve 12245 direncini hedef haline getirebilir. 11700’ün kırılması halinde ise 11400 seviyelerine doğru bir geri çekilme hareketi görebiliriz.

Kaynak:IşıkFX
Hibya Haber Ajansı