news-details

Görme engelli çocukların sinema hayaline teknolojik ortak

Turkcell ve CGV Mars Cinema Group iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, görme engelli Kerem Aktan adlı genci, ABD’li görme engelli yönetmen James Rath’la buluşturmasını konu alan videonun da gösterimi yapıldı. Benzer etkinlikler yıl boyunca Anadolu’nun çeşitli illerinde devam edecek.

 

Türkiye’nin teknoloji öncüsü Turkcell’in, görme engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız olarak katılmalarını amaçlayan “Hayal Ortağım” uygulaması ile gerçekleştirdiği sinema etkinlikleri eğlence sektörünün lider markası CGV Mars Cinema Group iş birliği ile Anadolu illerinde sürüyor. Bu kapsamda Mitat Enç Görme Engelliler İlkokulu’nda okuyan 20 öğrenci, ‘Hayal Ortağım’ın ‘Sesli Betimleme’ teknolojisi yardımıyla başkent Ankara’daki Atakule Cinemaximum sinemasında, “Bulmaca Kulesi: Dev Kuşun Gizemi’ filmi ile buluştu. Böylece sesli betimleme ilk kez İstanbul dışında görme engelli çocuklar için toplu gösterim gerçekleştirilen bir organizasyonda kullanılmış oldu.

 

Turkcell’in Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde gerçekleştirdiği “Engelsiz Eğitim Programı” kapsamında kurulan teknoloji sınıfının öğrencileri, CGV Mars Cinema Group desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte sesli betimleme teknolojisi sayesinde hiçbir görsel detayı kaçırmadan sinema salonunda film keyfi yaşadı.

 

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş ve CGV Mars Media Genel Müdürü Nurdan Ulu Horozoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü Nezir Gül ve Daire Başkanı Ahmet Kaya da katıldı.

 

Ömer Barbaros Yiş: Attığımız iyilik tohumlarını tüm dünyaya yaymak istiyoruz

 

Ömer Barbaros Yiş yaptığı açıklamada, “Turkcell olarak teknoloji alanındaki gücümüzü, toplumdaki dezavantajlı grupların faydasına sunmayı her zaman kendimize misyon edindik. Engelli bireylerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılımını sağlayan teknolojilerimizi bu yıl da Anadolu illerinde yaşayan görme engelli çocuklarımızla buluşturacağız. Düzenlediğimiz etkinliklerle çocuklarımızın yüzünde en ufak gülümsemeye vesile olmak bile bizim için büyük mutluluk. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Turkcell olarak yürüttüğümüz kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz aracılığıyla attığımız iyilik tohumlarını paydaşlarımızın ve özel sektörün desteğiyle tüm dünyaya yaymak istiyoruz” diye konuştu.

 

Nurdan Ulu Horozoğlu: Sinema deneyimini Türkiye’nin dört köşesine yaymak için çalışıyoruz

 

CGV Mars Cinema Group olarak, sadece sinema endüstrisinin gelişimi için değil, sinema kültürünün toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesini sağlamak için çaba gösterdiklerini belirten CGV Mars Media Genel Müdürü Nurdan Ulu Horozoğlu da, “Sürdürdüğümüz ‘Herkes için Sinema’ projesiyle kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek başta çocuklar olmak üzere toplumun her kesimini sinemayla buluşturuyoruz. CGV Mars Cinema Group olarak bizi çok heyecanlandıran ‘Hayal Ortağım’ teknolojisiyle salonlarımızda görme engelli çocuklarımızı ağırlayabilecek, onların arkadaşlarıyla yaşayacakları sinema keyfine ortak olacağız. Biz bir adım attık, devamı için tüm sektör paydaşlarımızı görme engelliler için iş birliğine davet ediyoruz. Vizyona giren tüm filmlerin sesli betimlemelerinin yapılması adına farkındalık yaratmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Görme engelli Kerem Aktan’ın hayali gerçek oldu

 

Etkinlikte Turkcell’in hazırladığı özel bir kısa filmin de ilk gösterimi yapıldı. 13 yaşındaki görme engelli Kerem Aktan’ın, Turkcell aracılığı ile ABD’li görme engelli yönetmen James Rath’la bir araya gelişinin hikayesini konu alan film büyük ilgi topladı.

 

Doğuştan görme engelli olan ve çocukluk yıllarından bu yana kısa videolar çeken Rath, 2016’da Apple ürünleri sayesinde hayatının nasıl daha kolay hale geldiğini anlatan “Apple Hayatımı Nasıl Kurtardı?” (How Apple Saved My Life?) adlı videosuyla Apple yönetiminin dikkatini çekmişti. Rath, o tarihten bu yana da Apple uzmanlarıyla, görme engelliler için daha uygun ürünler üretilmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.

 

Yıl boyunca devam edecek

 

2020 içerisinde 9 Anadolu kentinde Cinemaximum salonlarında devam edecek Hayal Ortağım etkinliklerinin bir sonraki ayağı Mart ayında Gaziantep’te düzenlenecek.

 

Turkcell’in YGA iş birliğinde ve Sesli Betimleme Derneği’nin destekleri ile hayata geçirdiği ‘Hayal Ortağım’ uygulaması içerisinde yer alan ‘Cepten Sesli Betimleme’ özelliği, filmlerin kilit noktası olan çevre, mekan, kişi ya da objeye dair özelliklerin ve diyalogsuz sahnelerin sesle tasvir edilmesini sağlıyor.

 

Bugüne kadar 250’den fazla vizyon ve festival filminin sesli betimlemesini görme engellilere ulaştıran hizmet sayesinde görme engelli sinemaseverler, sinema salonunda hiçbir görsel detayı kaçırmıyor. Sesli betimleme filmle senkronize şekilde ilerleyip kullanıcının filmi tüm detaylarıyla takip etmesini sağlıyor.

 

Görme engellilerin ücretsiz olan sesli betimleme hizmetinden yararlanması için, filmin oynadığı sinema salonuna gidip ‘Hayal Ortağım’ uygulaması içerisinde yer alan ‘Sesli Betimleme’yi başlatmaları ve kulaklıklarını takmaları yeterli oluyor.

 

Sesli betimleme filmle senkronize şekilde ilerleyip kullanıcının filmi tüm detaylarıyla takip etmesini sağlıyor. Uygulama tüm kullanıcılara ücretsiz hizmet veriyor.

 

CGV Mars Cinema Group Hakkında:

2016 yılında CJ Güney Kore’nin en büyük multiplex sinema zinciri bünyesine katılan CGV Mars Cinema Group, Türkiye’de sinema izleyicisine üstün hizmet kalitesiyle sinema keyfi sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. 4DX, Starium, ScreenX, IMAX gibi gibi ileri düzey film teknolojilerini Türkiye ile ilk buluşturan şirket olan CGV Mars Cinema Group, konforlu, özelleştirilmiş koltuklarının yer aldığı Gold Class ve Tempur salonları ile de farkını ortaya koymaktadır. Cinemaximum salonları ile dünya standartlarındaki teknolojiyi; konfor, ergonomi ve üstün hizmet anlayışı ile birleştiren CGV Mars Cinema Group, sunduğu avantajlı kampanyalar ve CGV Cinema Club ile sinema keyfini herkesle buluşturmayı hedeflemektedir. CGV Mars Cinema Group Türkiye genelinde 906 salonu ve 121.379 koltuk sayısı ile Türk film severlere hizmet sunmaktadır.


Hibya Haber Ajansı