news-details

Günlerden TCMB

AnasayfaAnalizlerMakro Ekonomik Gelişmeler

Sabah Analizi

Yazdır

Mail Gönder

Site İçi Arama

Bu Sayfayı Paylaş

LeftRight

Makro Ekonomik Gelişmeler

EUR/USD

GBP/USD

USD/JPY

Dolar - USD/TRY

EUR/TRY

ALTIN

GRAM ALTIN

HAM PETROL

BRENT PETROL

DAX 30

Makro Ekonomik Gelişmeler

 19 Şubat 2020

Sabah Analizi, gün içerisinde varlık fiyatları üzerinde oluşabilecek olası hareketler öncesinde genel görünümü içeren, hangi gelişmelere ve seviyelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmemize katkı sağlayan bir bültendir.

Sabah Analizi iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde temel makro-ekonomik gelişmeler, ikinci bölümde ise belirli finansal varlıkların teknik analiz çalışmaları yer almaktadır.

Sabah Analizi incelemeye başlamadan önce ilgili bölümler içerisinde yer alan çalışmaları özetleyecek olursak;

MAKRO-EKONOMİK GELİŞMELER:

  • Günün kalanı içerisinde dikkat edilmesi gerekilen makro-ekonomik gelişmeler ve olası etkilerini “Günün Öne Çıkan Gelişmeleri” bölümünde,
  • Piyasalara ilişkin olası stratejiler ve varlık fiyatlarına ilişkin dinamiklerin analizi,“Piyasanın Rotası” bölümünde,

TEKNİK ANALİZ:

  • 10 finansal varlık için hazırlanan özel raporları Teknik Analiz bölümünde inceleyebilirsiniz.

 

TÜRKİYE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB’nin 19 Şubat Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararında GCM yatırım Araştırma Departmanı olarak 50 baz puan faiz indirimi ile politika faiz oranını %11,25 seviyesinden %10,75 seviyesine çekilmesini bekliyoruz.

Merkez Bankası’nın 2019 yılından beri devam eden faiz indirim döngüsünde ana etken enflasyon iyileşmesi ve 2020 yılına ilişkin vurgulanan tek hane yönlendirmesi para politikasının şekillenmesinde yol haritasını oluşturmaktadır.

Makul reel faiz tartışmaları devam ederken, enflasyon dinamiklerinden 2020 yılının ilk çeyreğinde yükselme olabileceği TCMB Başkanı Sayın Uysal tarafında Davos konuşmasında belirtildiğinden dolayı ilk çeyrek enflasyon verilerine piyasa katılımcıları adapte olmuş durumdadır. Bu bağlamda enflasyonun yüksek olmasına karşın TCMB faiz indirimi yapabilir mi sorusuna ilişkin cevabımız evet faiz indirebilir olacaktır.

Merkez Bankası başta olmak üzere kamu önceliğinin büyüme olduğu dikkate alındığında kredi aktarım mekanizmasında faizlerin düşük olması önemli bir rol oynamaktadır. 2020 yılı için hedeflenen %5 büyüme hedefine kredi büyümesi ile ulaşma aracında faizlerin gerilemesi ve bunun gecikmeli olarak kredi maliyetlerine yansıması önden yüklemeli faiz indirimlerinin önceliğini belirtmektedir.

Türk Lirası tarafında düzenli otoritelerin aldığı başta swap mekanizması olmak üzere spekülatif atakları engellemeye yönelik aksiyonlar kur oynaklığını yönetilebilmesini amaçlamaktadır. Türk Lirası için yapılan rekabetçi kur vurgusu ve gelişmekte olan ülke olma dinamikleri dikkate alınınca makul değer kayıplarının normal karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda Türk Lirası için enflasyon kadar bir değer kaybının makul olacağını düşünüyoruz.

AVRUPA

“İngiltere enflasyonu”

İngiltere’de geride bıraktığımız hafta açıklanan büyüme verisi ardından bu kez enflasyon rakamları takip edilecek. İngiltere Merkez Bankası’nın para politikasında şimdilik değişiklik yapmaması ve üzerinde oluşan baskılar açısından enflasyon verisi önemli bir role sahip. Yıllık bazda manşet enflasyon 1,3%, çekirdek enflasyon 1,4% düzeyinde bulunuyor.

ABD

“FOMC Toplantı Tutanakları”

Fed’in Faz1 anlaşması sonrasında daha veri odaklı seyre dönmesiyle birlikte veri akışı yoğun şekilde takip edilirken, bu kez Corona virüsü ile ilgili gelişmeler izleniyor. Banka’nın veri akışı ve virüs salgınına ilişkin gelişmeler ışığında para politikasında değişiklik yapmadığı toplantının ardından hafta ortasında yayımlanacak tutanaklar, karara ilişkin detayları görmemize fayda sağlayarak ileriye yönelik ipuçları sunabilir.

PİYASANIN ROTASI

Günlerden TCMB

Küresel piyasalarda risk algısı kötüleşmeye devam ederken, durum riskten kaçış algısında değildir. Corona virüsü kaynaklı ölü sayısı 2010 – vaka sayısı 75198 kişiye ulaşmıştır. Virüs en çok büyüme beklentilerine ve şirketlerin ilk çeyrek hedeflerine zarar verirken, Apple bu durumu tetiklemiştir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.5644 seviyesinde bulunurken, altın $1600 üzerinde fiyatlanmaktadır.

Bugün günlerden TCMB faiz kararı olacaktır. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak 50 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz güncelliğini korumaktadır.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı