news-details

Özel yetenekler sanatını konuşturuyor

İBB, “Sanatını Konuştur Engelsiz Resim Yarışması” ile sanatsever engelli bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarıyor. Yarışmaya katılan herkes konu, yaş ve engel grubu ayrımı olmaksızın özgürce yeteneklerini sergileyebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, her yaş ve her engel grubuna açık “Sanatını Konuştur Engelsiz Resim Yarışması” düzenliyor. Türkiye’den ve dünyadan yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip bireylerin katılabileceği yarışmada konu sınırlaması bulunmuyor. Ahmet Güneştekin, Dilek İmamoğlu, Ertuğrul Özkök, Fatoş Altınbaş ve Sinem Güven’in jüri üyeliklerini üstlendiği yarışmada yetenekli görülen eser sahipleri, İstanbul’a davet edilerek ödüllendirilecek ve eserleri sergilenecek. İlk kez gerçekleştirilecek yarışmayla ilgili İBB Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanı Yavuz Saltık ve jüri üyelerinden Güneştekin açıklamada bulundu. Saltık, “Yeni nesil belediyecilik anlayışımızı, toplumun dezavantajlı kesimlerine bakış açısını göstermesi açısından bu ve benzeri projeleri çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Güneştekin, ise “Katılan kardeşlerimizle birlikte engelsiz sanatı, sanatın eşitliğini ve özgürlüğünü beraber paylaşabileceğiz” dedi.

BİRÇOK YETENEKLİ ARKADAŞIMIZA ULAŞMAYI UMUYORUZ”

Yarışmayla ilgili bilgi veren Saltık, dünyanın neresinde olursa olsun katılmak isteyen herkesi yeteneklerini sergilemeye davet etti. Yarışmada birinci ya da ikinci diye bir derecelendirme belirlemediklerini söyleyen Saltık, başvuruların 1 Nisan’da tamamlanacağını ve Mayıs ayı içerisindeki Engelliler Haftasında ödül töreni yapılacağının bilgisini verdi. Katılımcıların diledikleri ve imkanları dahilinde çizebildikleri materyal üzerine resim yapabilme serbestliği bulunduğunu belirten Saltık, şöyle konuştu:

“Yarışmaya katılanların ulaşım ve diğer ihtiyaçları İBB tarafından karşılanacak. Uluslararası boyutuyla beraber yarışmacılarımıza İstanbul’un doğal ve tarihi gezi alanlarını göstermeyi, onları kentimizin için adeta birer turizm elçisi haline getirmeyi hedefliyoruz. Umarım bu yarışma, içindeki yeteneği ortaya çıkaracağımız birçok arkadaşımıza ulaşmamızı sağlar. Onlar da eserleriyle İBB’nin düzenlediği bu organizasyonda yer alırlar. Biz de bundan çok mutlu oluruz.

Dezavantajlı bireylere dönük her projeyi önemsediklerini kaydeden Saltık, “Onların toplumla iç içe olmalarını sağlayacak tüm organizasyonlara kapımız açık, severek destekleriz” dedi.

Resim Yarışmasının Koordinatörü Ayşe Baykal, katılımcıların eserlerini Beyoğlu Engelliler Merkezi’ne teslim edebileceklerini söyledi. Dileyen katılımcıların kargo aracılığıyla da eserleri kendilerine gönderebileceğinin bilgisi veren Baykal, PTT ile yapılan protokol çerçevesinde düşük ücretlerle gönderim yapılabileceğini ifade etti.

“HAK EDEN HERKES KAZANACAK”

Yarışmanın jürilerinden Ahmet Güneştekin, projede kimseyi yarıştırmadan, sanata en yakın,yaratıcılığı en yüksek olanları seçmeyi amaçladıklarını söyledi. Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından başvurular olacağını ifade eden Güneştekin şöyle konuştu:

“Şu anda ellide sınırlamayı planlıyoruz ama belki daha fazla seçeceğiz. Bunların hepsine eşit ödül vereceğiz. İsimleri açıklarken alfabetik olarak açıklayacağız. Dolayısıyla yarışmanın birincisi ikincisi olmayacak. Hak eden herkes kazanmış olacak. Böyle bir format sanırım dünyada da ilk kez deneniyor. Sanatta yarışın olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Yüzlerce, belki binlerce kardeşimiz bir umutla böyle bir yarışmanın içerisinde yer alacak. Orada sadece dört kişiyi seçtiğimiz zaman, diğerlerinin bütün hayallerini de yıkmış oluruz. Mutlaka tüm adaylar aynı yetenekte değildir. Bu açıdan biz dört kişi yerine pek çok kişiyi sevindirmeyi planlıyoruz. Katılan kardeşlerimizle birlikte engelsiz sanatı, sanatın eşitliğini ve özgürlüğünü beraber paylaşabileceğiz. Sergilemeye değer bulduğumuz eserleri de çok iyi bir yerde sergileyerek bütün Türkiye’ye de göstermiş olacağız.”


Hibya Haber Ajansı