news-details

FED, şirket risklerini de üstleniyor

ABD'de geçen perşembe günü piyasalarda % 5i aşan düşüş olmuş ve arkasında tepki gelmişti. FED, piyasaları desteklemek için yeni bir hamle daha yaptı. Yapılan açıklamada, İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, piyasa likiditesi ve büyük işverenler için kredi mevcudiyetini desteklemek amacıyla şirket tahvili alacağı kaydedildi. Söz konusu alımla şirket tahvil portföyü oluşturulacağı belirtilen açıklamada, şirket tahvili alımlarında minimum derecelendirme ve maksimum vade gibi kriterlere bakılacağı ifade edildi. Şirket tahvili alımları bugün başlayacak. Bu haberle beraber ABD borsaları dün yükselişle kapandı ve bugün asya borsalarında yükseliş hareketi devam ediyor. Avrupa ve Türkiye piyasalarının da olumlu etkilenmesi beklenebilir.

 

FED, buna benzer bir hamlesini de 12 Mayıs 2020 Salı günü başlatmıştı. FED,  ABD özel sektör tahvil piyasalarına tarihi müdahalesinin ilk gününde 305 milyon dolarlık Borsa fonu (ETF) satın almıştı. Bu yeni hamle ile ETF yerine direkt Şirket tahvili alacak FED, ABD şirketlerinin risklerinin bir kısmını yüklenmiş olacak.

 

FED Başkanı Powell bugün 17.00'de Senato'da yarın da 19:00'da Mecliste yapacağı yarıyıl sunumunu takip edilecek. FED'in yarıyıl para politikası sunumu ve sonrasındaki soru-cevaplar takip edilecektir.

 

Basında yer alan haberlere göre Trump yönetimi, konu hakkına bilgiye sahip kaynaklara göre, dünyanın en büyük ekonomisini tekrar hayata döndürme çabaları dahilinde, yaklaşık 1 trilyon dolarlık altyapı harcama teklifi hazırlıyor.  Bu arada Çin ile ilişkilerde iyimser adımlar görülüyor. ABD ile Çin haftada karşılıklı olarak 4 uçuşa izin verilmesi konusunda anlaşmaya varırken ABD Ticaret Bakanlığı, ABD şirketlerinin Huawei ile iş yapmalarına ilişkin yasaklarda değişikliğe gidildiğini doğruladı. Yapılan değişiklikler ile Amerikalı şirketler 5G standartlarının belirlenmesinde Huawei ile birlikte çalışabilecek.

 

Japonya Merkez Bankası politika faizini % -0.10 'da bırakırken salgına karşı ekonomik önlem paketi büyüklüğüne yönelik tahmini 75 Trilyon Yen seviyesinden 110 Trilyon Yen (1 trilyon USD) seviyesine yükselttiğini bildirdi. Bu da piyasalarca memnuniyetle karşılandı. Japon Nikkei % 5.0 yükseldi.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için 109 bin civarı geçiş bölgesi olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı