news-details

Piyasalarda bugün

Ne Oldu?

 

Kahramanmaraş merkezli depremde vefat eden sayısı 38.044’e yükseldi.

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 481.865 binada yer alan 2,2 milyon bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 61.722 binada yer alan 263.800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu saptandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: İnşa edeceğimiz konutları 1 yıl içerisinde tamamlayacağız

BM, Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.

OHAL kapsamında, bankalar ve konsolide denetime tâbi kuruluşlarca yapılacak bağış ve yardımlar hakkmdaki sınırlamalara muafiyet tanınmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez: Hasara ilişkin ilk sonuçları gelecek hafta açıklayabiliriz.

ABD Başkanı Biden'ın sağlık durumunun başkanlık görevlerini yerine getirmeye uygun olduğu açıklandı.

Arjantin Merkez Bankası gösterge faiz oranını %75'te tuttu.

St Louis Fed Başkanı Bullard: Son toplantıda yarım puanlık faiz artışından yana olduğunu söyledi.

Ne Olacak?

 

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.

ABD Başkanı Biden, 3 Mart'ta Almanya Başbakanı Scholz'u Beyaz Saray'da ağırlayacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde satıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

 

Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta 5 gün kapalı kalmasının ardından bu hafta Çarşamba günü tekrar açılmasıyla başlayan işlemler öncesinde alınan etkin önlemler paralelinde düşük bir işlem hacmiyle neredeyse tüm hisselerin tavan olduğu bir gün geçirdi. İkinci işlem gününde farklı bir tablo vardı daha çok BİST30 hisseleri içinde endeks ağırlığı yüksek hisselerde yükselişler devam ederken XTUMY hisselerinde %2'leri bulan satışlar dikkat çekti. İlk tedbir Bireysel Emeklilik Sistemi’yle ilgili alındı. BES’te devlet katkısı fonlarının tahvil alma yükümlülükleri azaltılırken, Hisse senedi alma yükümlülükleri artırıldı. Alınan tedbirler arasında BES yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre devlet katkısı portföyünde hisse senetlerinde asgari %10 olan yatırım oranı %30’a çıkarıldı. TL cinsi borçlanma araçlarındaki payı ise %70’ten %50’ye düşürüldü. Devlet katkısı fonlarının Borsa İstanbul’da yapacağı yatırımlarda, dahil olabilecekleri endekslere BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Katılım 30 da eklendi. Tek bir hisse senedine fon portföyünden yatırım yapma limiti %1’den %5’e çıkarıldı. Yönetmelikle fonların portföy sınırlamalarına 10 gün içerisinde uyma şartı getirilmişti, diğer taraftan Payların geri alımıyla, şirketlere stopaj avantajının sağlanması kısa ile orta vadede daha etkili olması bekleniyor. Kısa vadede yatırımcıların ve kurumların korunması açısından özkaynak zorunluluğunun %20’lere çekilmesi daha acil ve etkin görülse de piyasadaki yüksek volatilitenin henüz durulmaması karışık fiyatlamalara sebep oluyor.

 

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı