news-details

İmamoğlu’dan Bakan Nebati’ye "Finans Şehir" çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin finans kurumlarını bünyesinde barındıracak Finans Şehir’in ulaşım sorununu büyük oranda çözecek Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının Göztepe İstasyonu’nda “Finans Şehir” konulu toplantı yaptı.

Toplantı sonunda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin ile kameraların karşısına geçen İmamoğlu, açıklama yaptığı istasyonun Finans Şehir’e şantiye olduğunu belirtti.

Finans Şehir’de 100 binin üzerinde çalışanının olacağının öngörüldüğünü belirten İmamoğlu, bölgenin günlük trafiğinin çok yoğun olmasının beklendiğini kaydetti. Bu kapsamda metronun, böylesi bir merkezin en sağlıklı ulaşım aracı olacağına vurgu yapan İmamoğlu, açıklamasında Finans Şehir’in yaklaşık 10 yıla erişen kuruluş ve inşaat sürecine dair kısa bir özet yaptı.

Göztepe İstasyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda İmamoğlu, devletin finans kurumlarını bünyesinde barındıracak Finans Şehir’in ulaşım sorununu büyük oranda çözecek Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için Avrupa Kalkınma Bankası'ndan aldıkları 75 milyon Euro’luk ek krediye onay vermeyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye çağrı yaptı.

Bakan Nebati’den 9 aydır izin imzası beklediklerini belirten İmamoğlu, “Bu onay ne biliyor musunuz? Hazine garantisi olmayan, sadece bir onay. Yani kendisinden, kalemi mürekkebe batırıp imza atmasını bekliyoruz tam 9 aydır. 9 aydır o kredi gelmemesine rağmen, biz burada öz kaynaktan, büyük bir mücadeleyle işimize devam ediyoruz. Ama bunun imzalanmamasının bir sebebi, bir gerekçesi, bir aklı olamaz. Lütfen Sayın Bakan, bir an önce imzalayın ki, arkamızda gördüğünüz Finans Şehir’in ulaşımla ilgili sorununu İstanbul halkı adına ve ülkemiz adına çözebilelim” dedi.

“4 Belediye Başkanımızla ortak çalışıyoruz”

Gerekli planlamalar yapılmadan inşa edilmeye başlanan Finans Şehir bünyesinde Merkez Bankası, BDDK, SPK, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu kurumlarının olacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bir ara uzun bir süre durduğunu hatırlıyorum. Bu yaz sonu, eylül, ekim gibi de taşınma sürecinden bahsedildi. Karayolu ulaşımı ve metro ulaşımı çok önemli. Karayolu ulaşımıyla ilgili de hem Büyükşehir Belediyemizle hem ilçe belediyelerle sürecin çok iyi ve uyumlu bir şekilde yönetilmesi gerekiyordu. Bu kapsamda  Genel Sekreterimize talimat verdim ve 4 belediye başkanımızla; Ataşehir, Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar Belediye Başkanlarımızla görüşmelerini arzu ettim. Belediye başkanı arkadaşlarımız da bakanlıkla bu konuda görüşmeler sürdüreceklerini bizlere beyan ettiler” ifadelerini kullandı.

“Maliye Bakanlığı’na 11 ay önce başvurduk”

Söz konusu hattın yeni finansmanlara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu finansman ihtiyacından ötürü, yine daha önce buraya kredi aldığımız kurum olan IBRD ile tekrar bir görüşme yaptık. 75 milyon Euro’luk ek bir kredi alımıyla ilgili bir ön uzlaşma sağladık. Bu uzlaşmaya dönük, bizim buraya kredi bulma konusunda izin almamız gerekiyordu.” dedi.

İBB Meclisi’nden oy birliğiyle bunu çıkarttıklarını ve Maliye Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını belirten İmamoğlu, “ Ne kadar önce? Tam 11 ay önce. Ve Ocak ayında Maliye Bakanı’nın önüne bu imza dosyası geldi.. İBB’nin bugün Ekrem İmamoğlu başında. Yarın bir başkası başında. Dün bir başkasıydı. Yani yapılan her hizmet, İstanbul için yapılıyor. Bir bakan bundan niçin imtina eder? Sayın Nebati, bundan niçin imtina ediyorsunuz? İstanbul'da, Ulaştırma Bakanlığı metro hatları yapıyor. Allah razı olsun; yapacak tabii. İBB, metro hatları yapıyor. Tabii ki yapacağız. Hep birlikte yapacağız. Bütün imkanlarınıza rağmen metro yaparken, bir yandan bizi çiviliyorsunuz, ‘Aman iş yapmayın’ diye” şeklinde konuştu.

İmamoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

‘Maliye Bakanlığı’na 11 ay önce başvurduk’

 “Bu finansman ihtiyacından ötürü, yine daha önce buraya kredi aldığımız kurum olan IBRD ile tekrar bir görüşme yaptık. 75 milyon Euro’luk ek bir kredi alımıyla ilgili bir ön uzlaşma sağladık. Bu uzlaşmaya dönük, bizim buraya kredi bulma konusunda izin almamız gerekiyordu.

İBB Meclisi’nden oy birliğiyle bunu çıkarttık ve Maliye Bakanlığı’na başvuru yaptık. Ne kadar önce? Tam 11 ay önce. Ve Ocak ayında Maliye Bakanı’nın önüne bu imza dosyası geldi. Yani Sayın Nebati’nin önünde 9 aydır bu onayımız imza bekliyor. Bu onay ne biliyor musunuz? Hazine garantisi olmayan, sadece bir onay. Yani kendisinden, kalemi mürekkebe batırıp imza atmasını bekliyoruz tam 9 aydır. 9 aydır o kredi gelmemesine rağmen, biz burada öz kaynaktan, büyük bir mücadeleyle işimize devam ediyoruz. Ama bunun imzalanmamasının bir sebebi, bir gerekçesi, bir aklı olamaz. Yani bu memleketin kurumlarına biz metro yapıyoruz. Bu memleketin kurumu, metro üretiyor.

İBB’nin bugün Ekrem İmamoğlu başında. Yarın bir başkası başında. Dün bir başkasıydı. Yani yapılan her hizmet, İstanbul için yapılıyor. Bir bakan bundan niçin imtina eder? Sayın Nebahat, bundan niçin imtina ediyorsunuz? İstanbul'da, Ulaştırma Bakanlığı metro hatları yapıyor. Allah razı olsun; yapacak tabii. İBB, metro hatları yapıyor. Tabii ki yapacağız. Hep birlikte yapacağız. Bütün imkanlarınıza rağmen metro yaparken, bir yandan bizi çiviliyorsunuz, ‘Aman iş yapmayın’ diye.

“10 metro hattımızın 10’u da gümbür gümbür çalışıyor”

Bizim 10 metro hattımızın 10’u da gümbür gümbür çalışıyor. Bu sene içinde 3 metro hattımızda açılışlar yapacağız. Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattımız da yürüyor ama aldığımız kredinin bu ülkeye para girişini engelliyorsunuz. Yani 75 milyon Euro Avrupa Kalkınma Bankası'ndan para gelecek; bunu engelliyorsunuz. Akıl alır gibi değil. Bizim derdimiz ne? Bu şehrin bir an önce raylı sistemlere en üst seviyede kavuşması. Bakın bir örnek vermek istiyorum. Bu da kulaklarına gitsin istiyorum. Mesela önceki Ulaştırma Bakanı Sayın Turhan ulaşımla ilgili bir açıklamada bulunmuştu: ‘İstanbul Havalimanı metrosu, 2020 yılının başında bitecek.’

‘Mayıs 2021’de bitecek’ diye de yeni bakan da açıklama yapıyor. Bugün 2022’nin sonuna doğru geliyoruz ve şimdi de ‘2023’ün başında açılacak’ diyorlar. Bakın, her geciken iş bize zarar. Her geciken süreç, bize zarar. Biz, bir an önce İstanbul Havalimanı metrosunun şehre bağlanmasını istiyoruz. Aynı şekilde Finans Şehir’in ihtiyacını karşılama konusunda da sorumluluğumuzu yerine getirmek için, bu finansmana ihtiyaç var. Buradaki her gecikme, buranın işlememesi anlamına gelir. Kim işlemeyecek? Merkez Bankası'nın işleri burada yürümeyecek.

BDDK'nın işleri burada yürümeyecek. SPK'nın işleri yürümeyecek. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün işleri yürümeyecek. Halk Bankası, Vakıfbank'ın genel müdürlüğünün işleri burada yürümeyecek” dedi.

‘Sayın Cumhurbaşkanı’nı da bilgilendirmiş oluyorum’

Buraya taşınma hazırlıkları yaptıkları bana ulaşıyor. Yahu işlerine gelip gidemeyecekler. Sayın Nebati, lütfen bu iznimizi, 75 milyon Euro’luk iznimizi hemen imzalayın. Bu, sizin bir siyasi kararınız değildir. Belki Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu takvimden de haberi yoktur. Belki yoğunluğunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın buradaki süreçten de haberi yoktur. Ben, Sayın Cumhurbaşkanı’nı da bu vesileyle bilgilendirmiş oluyorum. Sayın bakanların bu konudaki gecikmelerinden haberdar olsun.

Finans Şehir diye, kendileri bu konuda çok övünüyorlar burayla. Buranın metroya hızlıca kavuşmasıyla ilgili yaptığımız yoğun çalışma, engelleniyor. 75 milyon Euro’luk krediden sonra, belki biz bir kredi daha alacağız. Belki bir ihtiyacımız daha var. Onun için de konuşuyoruz. Zaten metroların genelinin böyle bir finansman ihtiyacıyla yürüdüğü ortada.

Ülkemizin merkezi hükümetinin bütün imkanlarıyla mücadele ettiği havalimanının metrosunda bile 2 senelik bir gecikme söz konusu. Dolayısıyla biz, gecikmek istemiyoruz. Halkımıza verdiğimiz taahhütlerde, ‘2024’ün ilk altı ayında biz burayı açacağız’ demiştik. Hala çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her halükarda sürdüreceğiz. Lütfen Sayın Bakan, bir an önce imzalayın ki, arkamızda gördüğünüz Finans Şehir’in ulaşımla ilgili sorununu İstanbul halkı adına ve ülkemiz adına çözebilelim."

Hibya Haber Ajansı