news-details

Yabancı yatırımcılar Çin ekonomisinin geleceğine olumlu bakıyor

Son günlerde Çin’in COVID-19 salgınıyla mücadele tedbirlerini gevşetmesine ilişkin haberler, uluslararası toplumun küresel ekonomik gerileme endişelerini bir anlamda hafifletti. 

Çin’deki borsalar ile döviz kuru dün güçlü bir artış gösterdi. Buna paralel olarak uluslararası ham petrol fiyatları da aynı gün yüzde 1’den fazla oranda artarken, bakırın fiyatı ise son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Offshore RMB’nin ABD Doları karşısındaki döviz kuru, Ağustos 2022’den bu yana geçen süre içinde ilk kez 6.8’i aştı. RMB’nin değerinin bu yıl başından bu yana gerçekleştirdiği artış boyutu, yüzde 1,9’a çıktı.  

Golman Sachs Grubu, Çin’deki borsaların yüzde 15 oranında artış göstereceğini, RMB’nin dolar karşısındaki döviz kurunun ise yıl sonu itibariyle 6.5’i bulacağını tahmin etti. Morgan Stanley Çin Endeksi’nin 12 aylık hedef endeksi ise 70’ten 80’e yükseltildi. Nitekim bu endeks, geçen yılın Ekim ayındaki düşük seviyeye göre yüzde 48 oranında arttı. Çin geçen 2 ay içinde gösterdiği performansla bu konuda dünyanın diğer ülkelerini geride bıraktı. Bloomberg’in analistlerin görüşlerine dayanarak bildirdiğine göre, Çin’de son aylarda inanılmaz gelişmeler görüldü, ülkedeki sektörlerin her birinin canlanmasına politika desteği sağlandı. Bazı yabancı yatırımcılar, Çin için en zor dönemin artık geçtiğini savunuyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı